среда, 12. јул 2017.

СПОНА

„СПОНА“ 

 Увођењем санкција Србији и Црној Гори, Срби нису остали само без веза са матицом него и без својих новина. Ембарго се односио на све листове и магазине из наше земље. Настали проблем био је тема и предмет честих расправа све док се није родила идеја о покретању једног часописа за дијаспору. Група Срба је формирала издавачку кућу „Fiebel-Spona Verwaltungs GmbH“ са сједиштем у Франкфурту. Фирма је унесена у „Handelsregister“ 27. октобра 1992. са почетним капиталом од 115.000,-ДМ.1 За директора је постављен Миодраг Видић, док се уређивања листа прихватио Александар - Аца Ђорђевић.
Пројект је доживио неуспјех. Двонедељник није прихваћен од читалачке публике. Сличну судбину су доживјели и други аматерски покушаји. И они су илустративан примјер наше површности и широко раширеног увјерења како смо сви способни за све. На тржишту успијевају само пројекти утемељени на уважавању тржишних законитости. Добар примјер је Душко Видаковић, издавач „ВЕСТИ“. Када је процијенио да постоји празан простор на подручју информација, оформио је тим професионалаца, уложио паре и на киосцима се појавила и одржала новина респектабилног тиража која је нашла пут до својих читалаца. Фонд је имао сталну подршку од најчитанијег дневника наше дијаспоре.

....................................
1)  Са улогом од по 20.000 ДМ оснивачи су били: Миодраг Видић, Александар Ђорђевић, Жељко Бранковић и Миленко Илић, а са по 5.000 ДМ: др Михаило Рундо, Раде Танкосић, Небојша Бранковић, др Зоран Зорић, Видомир Којић, Гордана Поповић, Раденко Шупић и Раде Ћајић.








Потписи оснивача




Нема коментара:

Постави коментар